Rebecca pluggar till VVS-ingenjör

Rebecca Karlsson började studera till VVS-ingenjör i Katrineholm i september 2016. Hon ville gå en yrkeshögskola med stora jobbmöjligheter efter examen och hittade utbildningen via IUC yrkeshögskolas hemsida. 
 

Vad gjorde att du valde den här utbildningen? 

– Dels för att jobbmöjligheterna är stora som VVS-ingenjör och för att utbildningen verkade intressant. Men också för att den bara är två år och man snabbt får ett yrke. Eftersom jag bor i Norrköping var det också viktigt att jag skulle kunna pendla till skolan och det funkar ju bra till Katrineholm.  

Vad anser du att det krävs för att klara utbildningen?

Rebecca har studerat samhällsvetenskapliga linjen på gymnasiet och har inga förkunskaper för VVS-yrket. 

– Så länge man har en stark vilja och intresse att klara utbildningen så gör man det utan förkunskaper. Men de i klassen som har förkunskaper, till exempel de som är utbildade VVS-montörer, har förstås nytta av det. Deras kunskaper är även bra för oss andra, för då kan vi alltid fråga dem om det är något vi inte förstår. Ska man hänga med på lektionerna måste man ha ett intresse och vara närvarande. Man missar mycket om man inte är på plats.  

Vilka mål har du i framtiden? 

Jag har inte bestämt vad jag vill arbeta som. VVS-ingenjör erbjuder många alternativ. Jag tycker att arbeta som konstruktör låter som ett lockande val. Att bli duktig i CAD, som är ett ritprogram man använder sig av när man ritar konstruktioner, är något jag vill. Men även att jobba som projektledare verkar jättebra och intressant. En yrkesroll då man får träffa mycket människor inom branschen, ha många olika projekt igång samtidigt, koordinera ihop allt med personal och beställningar osv. 

Hur har utbildningen varit så här långt? 

– Den har varit jättebra. Vi är en bra klass med en blandad mix av människor. Vissa kommer från branschen andra är helt nya i branschen. Vi är i blandade åldrar och sedan är vi många tjejer i klassen vilket känns jätteroligt.  

Du har varit ute på din första LIA-period (lärande i arbete), hur var den?

Min LIA-period har varit jättebra och utvecklande. Jag har fått satt mig in i flera projekt och företaget jag har varit på (VentPartner i Närke) har verkligen fått mig att bli delaktig och delegerat en hel del uppgifter till mig. Jag har fått en bra inblick över hur yrkesrollen som projektledare kan se ut och det känns som en roll jag kan tänka mig i framtiden.  

Vad har du får råd till den som funderar på att söka till utbildningen? 

– Jag tycker att utbildningen passar vem som helst, bara man har intresset och viljan. Det är stora jobbmöjligheter och det finns flera olika inriktningar att välja mellan. Sedan tycker jag det är roligt om ännu fler tjejer söker in också. Jobbet klaras av lika bra av män som kvinnor.