Viktor pluggade till VVS-ingenjör

Viktor Wilson, tog examen som VVS-ingenjör (fd.installationsingenjör) i december 2014

Varför VVS-ingenjör?

Jag ville ha en relativt kort utbildning och ett yrke som känns konkurrenskraftigt på arbetsmarknaden, då var det här ett bra val. Branschen var helt ny för mig och jag visste inte på förhand var jag låg intressemässigt, men det har visat sig att jag gillar att räkna på rör och planera projekt!

Hur var det att plugga?

Arbetsbelastningen gick upp och ner beroende på hur mycket det var med tentor och inlämningar. Det gällde att ha självdisciplin och att ta eget ansvar, det är mer individuellt arbete än på gymnasiet. Det var motiverande att plugga eftersom IUCs ingenjörer är så eftertraktade av företagen. Jag är driven och förväntar mig en prestation därefter, därför gjorde jag extra research, läste in mig på produkter och så. Vi hade en väldigt bra stämning i klassen och jag fick många nya vänner.

Vad hände efter examen, vad jobbar du med nu?

Vad jobbar du med nu Viktor? Jag arbetar som projektledare för kylinstallationer i Stockholm på Industri & Laboratoriekylkyl

Hur en dag kan se ut?

Mitt arbete täcker egentligen allt jag fick lära mig på IUC. Projektledning, normtidsräkning, konstruktion, ritning i CAD, ekonomi, kyla, VVS och styr. Även el och ventilation kommer jag dagligen kontakt med. I det dagliga arbetet ingår mycket möten, problemlösning, materialbeställningar och planering av resurser. Upphandling av underentreprenörer och driftsättning av större kylanläggningar, största delen CO2.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

Jag hade det här jobbet en månad innan min examen, alltså i oktober -14

Vilket ämne från utbildningen tycker du att du har haft mest nytta av i ditt jobb?

VVS-teori, matematik och termodynamik. LIA är givetvis en hörnsten. Jag försökte variera mina LIA-perioder till max, det har verkligen gett avkastning.

Har du några tips och råd att ge till den som fundera på att söka till utbildningen?

Gå all in, "nörda ner dig", satsa på de ämnen du tycker är svårast. Följer du dessa tre råd kommer du ha kul på vägen. Det är en bransch som inte liknar någon annan, och den med ambition kan komma väldigt långt i karriären på väldigt kort tid.